$config[ads_header] not found
Anonim

Des de l’esquena de les barres d’Olga Korbut fins als 10 perfectes de Nadia Comaneci i la volta enganxada de Kerri Strug, aquests són els moments més importants de la història de la gimnàstica olímpica.

1972: Olga Korbut's Back Flip on Uneven Bars

Amb només 17 anys, Olga Korbut no es va considerar una de les gimnastes més importants de l'equip de la URSS el 1972. Amb una jugada (un volant de peu per atrapar-se a les barres desiguals), va robar el programa.

Tot i que només va guanyar una medalla d’argent per la seva rutina de bar a les finals de l’esdeveniment, va emportar-se or a casa tant al feix com al pis. La multitud adorava la seva aparença semblant als pixie i les acrobàcies atrevides.

Ella es va convertir en un nom de casa i va ajudar a fer popular la gimnàstica en els principals mitjans de comunicació. Curiosament, el moviment que va fer tan famós a Korbut deixa de ser una jugada reconeguda a les barres desiguals.

Mira-ho

1976: Nadia Comaneci Puntua un Perfect 10.0

Abans del 1976, cap gimnasta masculina o femenina mai havia aconseguit la puntuació màxima de la gimnàstica als Jocs Olímpics. Als Jocs Olímpics de Mont-real, Nadia Comaneci, de 14 anys, romanesa va aconseguir set 10, 0 perfectes.

El seu primer, el primer 10, 0 mai premiat als Jocs Olímpics, va arribar a la competició obligatòria. El marcador, incapaç d’acollir-se a un deu, va fulminar l’1, 0, i la gent sorpresa va saltar de peu en una ovació permanent per a la seva nova estrella. Comaneci va guanyar tot el voltant de les dones, els seus desnivells i els exercicis al pis.

Mira-ho

1976: Shun Fujimoto topa amb el seu anell al genoll trencat

Els japonesos van construir una dinastia en la gimnàstica masculina als anys 60 i 70. El 1976, el Japó havia guanyat l'or de l'equip a les quatre últimes Olimpíades. A la final de l'equip de Mont-real, però, el membre de l'equip japonès Shun Fujimoto es va lesionar al terra. Per por que l'equip no guanyés si es retirava de la trobada, Fujimoto va amagar la seva ferida i va competir en els seus dos últims esdeveniments del dia, el cavall de pommel i els anells.

Fujimoto va anotar un 9, 7, després de desembarcar el seu desnivell de doble volta que es va desfer sobre una ròtula. La seva puntuació va ajudar els japonesos a guanyar el seu cinquè equip consecutiu d'or, i continua sent venerat al Japó pel seu compromís desinteressat amb l'equip.

Mira-ho

1984: Mary Lou Retton guanya el títol All-Around Olímpic

Als Jocs Olímpics de Los Angeles, un boicot a la sempre dominant equip soviètic va deixar Mary Lou Retton amb l'oportunitat de convertir-se en la primera dona nord-americana a guanyar el títol global. Necessitava defugir la romanesa Ecaterina Szabo, i només un 10, 0 perfecte a la volta li guanyaria l'or.

Retton es va enganxar a la volta: un disseny de Tsukahara ultra-difícil, que es va girar perfectament. Ella es va convertir en sensació mediàtica durant la nit i va ser la primera dona que va aparèixer a la caixa Wheaties.

Mira-ho

1984: L'equip masculí nord-americà guanya l'or

Tot i que la Unió Soviètica no hi era per competir per l'equip d'or a Los Angeles, l'actual campió mundial - Xina - ho era. I el repte de la Xina era un equip nord-americà molt millorat.

La plantilla dels Estats Units va commocionar tothom prenent el lideratge després de la prova obligatòria de la competició. Amb estrelles com Bart Conner, Peter Vidmar, Mitch Gaylord i Tim Daggett, els homes nord-americans van tenir la trobada de la seva vida en opcionals per aconseguir l'or. Van aprofitar el seu dia amb rutines de barres gairebé perfectes, com ara actuacions d'embragatge de Tim Daggett (10.0) i Peter Vidmar (9.95).

Mira-ho

1988: Marina Lobatch guanya una puntuació perfecta en el ritme global

Marina Lobatch no va guanyar mai un títol mundial ni de campionat europeu, però ho va posar tot junt als Jocs Olímpics de 1988. Amb una puntuació de 10, 0 en tots els aparells, va guanyar el conjunt amb 60.000 en una competició increïblement propera: la búlgara Adriana Dunavska va guanyar plata amb un 59.950, mentre que la companya d'equip soviètica de Lobatch, Alexandra Timoshenko, va obtenir el bronze amb un 59.875.

Mira-ho

1992: Vitaly Scherbo domina la competició masculina

Als Jocs Olímpics de 1992, Vitaly Scherbo es va convertir en un dels grans classificats en només tres dies de competició. Va guanyar sis de les vuit medalles d'or atorgades en gimnàstica masculina: equip, tot arreu, cavall pom, anells, volta i barres paral·leles.

Malgrat un camp profund d’homes amb talent, la tècnica perfecta de Scherbo i la seva capacitat estranya d’enganxar els desembarcaments el van apartar. Només els nedadors Mark Spitz i Michael Phelps han aconseguit alguna vegada més or en una sola Olimpíada.

Mira-ho

1996: Kerri Strug enganxa la volta a un turmell lesionat

Les dones nord-americanes van estar a punt de guanyar una històrica competició per equips a Atlanta. Aleshores va passar l’impensable: Dominique Moceanu, la membre més jove de l’equip, va caure sobre les dues voltes del darrer esdeveniment del dia.

Amb només un avantatge prim sobre l'equip rus, era fonamental que Kerri Strug, la gimnasta nord-americana final a realitzar, clavés la volta. Però Strug també va caure, ferint el turmell en el procés. Amb només un tret més, Strug va ignorar la seva ferida i va córrer cap a un altre intent, pegant-li la volta abans d'ensorrar-se al pis amb dolor.

En fer-ho, va assegurar als nord-americans el seu primer equip olímpic i es va convertir immediatament en una de les cares més reconeixibles dels Jocs de 1996.

Mira-ho

2004: Paul Hamm arriba de Behind per guanyar l'or

Paul Hamm va ser el campió mundial que va regnar als Jocs Olímpics d'Atenes i, després dels primers preliminars, va semblar ser el que havia de vèncer. Però Hamm va caure a la volta a la final de tot, guanyant només un 9.137.

Un triomf semblava impossible fins que Hamm aconseguís dos increïbles conjunts seguits en barres paral·leles i barra alta. En cada rutina, va obtenir un 9, 837, la puntuació més alta de l'esdeveniment. Amb la força d’aquestes dues marques, Hamm va aconseguir col·locar-se en la medalla d’or pel mínim marge possible (.012) i es va convertir en el primer home nord-americà a guanyar el títol olímpic.

Mira-ho

Poc després de la competició es va protestar per la medalla de bronze de la rutina de barres paral·leles de Yang Tae-Young, que va provocar una de les més grans controvèrsies en gimnàstica.